Omgeving.

 

Alles wat we doen, heeft effect op onze omgeving. We zijn ons daar niet altijd bewust van, maar we weten en begrijpen dat natuurlijk wel. Als we met onze auto rijden, laten we uitlaatgassen achter. Als we afval produceren, moet dat ergens gestort of verwerkt worden.

 

Moore en More

De wet van Moore zegt* dat er steeds meer mogelijkheden ontstaan in steeds sneller opvolgend tempo. Dat geldt ook voor de bouw; nieuwe materialen, combinaties van materialen en nieuwe bouwmethoden volgen elkaar in hoog tempo op.Jarenlang kon je bouwen in staal, hout, beton en combinaties daarvan. Tegenwoordig wordt gebouwd met piepschuim, stro, leem, karton en er worden zelfs bouwwerken met een 3D-printer gemaakt ! op het gebied van materialen is de groei echt gigantisch; het assortiment schroeven en bouten, alleen al voor gebruik in de bouw is bijna eindeloos.

De mogelijkheden in de bouw zijn daarmee ook bijna eindeloos.

 

 

En dat brengt mij op de vraag: "moet je dat ook willen ?"

 

En de volgende vraag aan mezelf: "ga ik dat ook adviseren ?"

Natuurlijk is het geweldig om iemand te adviseren bij de ontwikkeling van een woning met luxe badkamers, een sauna, een zwembad en allerlei luxe voorzieningen.  Ik zie een keuken voor me die 6 meter lang is, en waarin het aanrecht van 4meter lang overgaat in een tafel van nog eens 4 meter.  Ik zie een leefkamer, waarbij de overgang vervaagt tussen buiten en binnen, omdat de achtergevel volledig wegschuifbaar is.

ik zie een haard, een jacuzzi, een zonnestudio, een stoombad....

De keerzijde is, dat al die voorzieningen energie, water of grondstoffen verbruiken.

Ik doe dat graag, adviseren bij zo'n project.

 

Less is More

Toch adviseer ik ook heel graag bij plannen die een stapje 'terug' lijken te zijn. Er is een trend naar aangepast wonen, waarbij mensen niet meer willen dan ze nodig hebben. We kunnen uit de hele wereld alle nieuwe snufjes verzamelen in één gebouw, maar we kunnen ons ook afvragen voor wie we dat doen ? hebben we zelf al die voorzieningen nodig ? of doen we het 'voor de show' ?

Een stapje terug, naar een kleinere woning, kan zelfs een stap vooruit zijn. Het loslaten van bezittingen, voorzieningen en secundaire behoeftes, kan heel bevrijdend werken. Ik vind mooie voorbeelden op www.thetinylife.com.

Wilt u minder beheren/bezitten en meer bewuster leven, reizen en wonen ?

 

Wat u ook wilt, u krijgt van mij advies op maat !

 

 

* de wet van Gordon Moore heeft eigenlijk alleen betrekking op interne schakelingen in elektronica, maar een soortgelijke ontwikkeling is zichtbaar in heel veel thema's. Mijn interpretatie is, dat de ontwikkeling en de groeisnelheid die Moore beschreef, ook zichtbaar is in de bouw.